Platform Çalışma
- Av. Şeyda ÇIKAR
- 3 Eki 2023
- 1 dakikada okunur
. Platform çalışma (crowdworking), işin tamamının veya bir kısmının belirli süre içerisinde internet platformları ile yapılması temeline dayanmaktadır.
Uzaktan çalışmada işçiler bilgi ileitşim araçları ile tek bir işverenin işlerini görmekteyken, platform çalışanları, genellikle platform üzerinden gelen ve farklı işverenlerin ihtiyaçlarına göre hizmet sunmaktadır. Platform çalışma uygulamalarında çoğunlukla platformlar işi gerçekleştiren kişilerden komisyon almakta ve rekabette öne geçme arzuları ve tekelleşmeleri ile çalışanlar aleyhine çalışma koşullarını belirleyebildikleri görülmektedir.[1] Geleneksel iş ilişkilerindeki bağımlılık ve süreklilik ölçütleri ile değerlendirme yapılarak, bu platformlara bağlı çalışanların, iş güvencesinden ve işçilik haklarından yoksun bırakıldıkları görülmekte; bunun ise isabetli olmadığı dikkat çekmektedir. Platform çalışanlarının, işçilik haklarından ne ölçüde yararlanacağının tespit edilmesi gerektiği ve hep aynı platformda, bir işverene bağlı olarak çalışmaları halinde iş hukukunun sağladığı korumadan yararlanmaları gerektiği kanaatindeyiz.
Uzaktan çalışmada işin işyeri dışında ancak işverenin iş organizasyonu içerisinde görülmesi, işverene ekonomik olarak bağımlı olunması ve hiyerarşik ilişkinin varlığı ile bağımlılık unsurunun gerçekleştiği kabul edilmektedir. İşçinin farklı işverenlere hizmet sunması ve iş organizasyonunda devamlılık arz eden bir görev tanımının olmaması halinde platform çalışma uzaktan çalışmadan ayrılmakta, sadece işin bilgi iletişim teknolojisi araçlarıyla gerçekleştirilmesi yönüyle benzerlik göstermektedir. .
[1] Hazal Tolu, ‘Teknolojinin İş İlişkilerinin Sınıflandırılmasına Etkisi: Crowdwork Örneği’ in Kübra Doğan Yenisey, Seda Ergüneş Emrağ (eds), İş Hukuku’nda Yeni Yaklaşımlar IV (On İki Levha Yayıncılık 2021) 151-152
Comments